Een verdikte en ontstoken peesplaat kan heel pijnlijk zijn. De ontsteking veroorzaakt pijnklachten aan de onderkant van de voet/hiel met uitstraling naar de enkel. Vaak gaan een peesplaatontsteking en hielspoor samen. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee hielproblemen: een peesplaatontsteking ontstaat acuter (binnen een paar weken) dan hielspoor. Bovendien is er bij een peesplaatontsteking geen sprake van verkalking. Ook komt het voor dat patiënten hielspoor hebben zonder pijnklachten. Op het moment dat de peesplaat betrokken raakt ontstaan er pijnklachten.
Omdat elk type klacht en de fase waarin deze zich bevindt specifieke behandelmethodes vraagt, onderzoeken wij jouw klachten altijd via een echo en functieonderzoek. Hiermee krijgt jouw therapeut een goed beeld van de peesplaat, het omliggende weefsel, de ontsteking en kan hij eventuele verdikkingen of scheuren in de pees traceren.
Kenmerken van een peesplaatontsteking
De klachten zijn afhankelijk van het stadium waarin de pijnlijke/aangedane pees zich bevindt. Je ervaart bijvoorbeeld:
- Pijn bij de eerste stappen na ruststand;
- Pijn bij het opstaan uit bed;
- Pijn bij het opstaan na lang zitten;
- Stekende pijn onder de hiel, aan de binnenzijde van de voet;
- Pijn ontstaat of neemt toe bij lopen, hardlopen en stilstaan.
Vaak neemt de pijn toe naarmate de belasting langer duurt.
Oorzaken van een peesplaatontsteking
Factoren die een peesplaatontsteking kunnen veroorzaken, zijn:
- Een afwijkende voetstand;
- Overbelasting door bijvoorbeeld hardlopen of sprongsporten;
- Slecht schoeisel, zoals teenslippers of sneakers met onvoldoende steun (Converse);
- Te snelle opbouw bij bijv. hardlopen;
- Ongetraindheid in sportbelasting;
- Bij kinderen: een groeispurt;
- Overgewicht.
Ook zijn er vanuit het hele lichaam factoren die kunnen bijdragen aan peesplaatontsteking, vooral de kuit speelt hierbij een belangrijke rol.
Peesplaatontsteking behandelen
Hielzorg is maatwerk: jouw therapeut beoordeelt uw specifieke situatie, de factoren die bijdragen tot jouw klacht en het stadium van uw hielprobleem. Oefentherapie is altijd onderdeel van de behandeling om uw spieren en pezen geleidelijk weer sterker en stabieler te maken. Afhankelijk van de resultaten van de echo en het functieonderzoek (voet, knie, heup, rug) beslist de fysiotherapeut om shockwave therapie en/of EPTE toe te passen, indien nodig gecombineerd met behandeling door onze podotherapeut voor schoenadvies, podotherapeutische inlays en/of loopadvies. Gebruikt je al zooltjes (inlays), dan nemen wij deze in het onderzoek mee. Daarnaast is het mogelijk dat technieken als massage en/of dry needling worden ingezet om omliggende spieren los te maken.