De achillespees is een uiterst kwetsbare plek in het lichaam. Omdat het herstellend vermogen van peesmateriaal relatief laag is, kunnen achillespeesblessures zich geleidelijk aan ontwikkelen tot een chronische pijnklacht. Blijf je door de pijn heen lopen of neem je alleen rust om te herstellen, dan maak je de klachten – onbewust – erger. Ook wordt volledig herstel hierdoor steeds lastiger.
Om chronische klachten te voorkomen, is het dus belangrijk dat je tijdig ingrijpt bij pijnklachten!
Kenmerken van achillespeesklachten
Bij achillespeesklachten voelt je pijn ter hoogte van de hiel en/of in het midden van de pees. De klachten ontstaan als de trekkracht in de pees niet meer optimaal is verdeeld.
Een achillespeesblessure kent vijf fases. In de eerste fase heb je alleen pijn na langdurige inspanning, waarna deze vanzelf verdwijnt. In fase 2 voel je pijn in de pees voor en na een training. Bij fase drie heb je ook tijdens de training en ’s nachts pijn. Deze verdwijnt na een rustperiode. In fase 4 heeft de blessure invloed op jouw trainingsprestatie. Tot slot heb je in fase 5 continu pijn, ook tijdens dagelijkse bezigheden.
Oorzaken van achillespeesblessures
Achillespeesblessures kunnen ontstaan door een of meerdere factoren, zoals:
- Overbelasting door sporten met een hoge piekbelasting, zoals hardlopen, springsporten, voetbal, hockey, tennis of squash;
- Afwijkende voetstand;
- Slecht schoeisel, zoals teenslippers of sneakers met onvoldoende steun;
- Overgewicht;
- Verkeerde looptechniek;
- Onvoldoende stabiliteit en kracht in benen en romp;
- Leeftijd: vanaf ongeveer 45 jaar neemt de elasticiteit van de pezen af.
Achillespeesblessures behandelen
Via een echo beoordeelt de fysiotherapeut de kwaliteit van het peesmateriaal en het omliggende weefsel. Het echografisch onderzoek biedt inzicht in kenmerken als zwellingen, vochtophoping, verkalkingen, eventuele scheurtjes en de herstellende activiteiten rondom de pees. Op basis van de echo en het functieonderzoek stelt uw fysiotherapeut een maatwerk behandelplan op.
In blessurefase 1 zijn professioneel advies en oefentherapie meestal voldoende. In latere fases kan de behandeling bestaan uit: oefentherapie, trainingsadviezen, nieuwe behandelmethodes als EPTE en shockwave en podotherapeutisch advies.
Ga bij achillespeesklachten niet zelf dokteren, maar onderneem tijdig actie!