Plantaire fasciitis, een peesplaatontsteking, is zoals de naam aangeeft een ontsteking aan de onderkant van de voet, om specifiek te zijn aan de peesplaat. De klachten van een peesplaatontsteking behoren tot een overbelasting blessure. Rust is niet het eerste wat wordt geadviseerd: blijf in beweging, maar pas je intensiteit aan.
Welke klachten merk je op?
Het meest kenmerkend bij een peesplaatontsteking is een stekende pijn onder je voet. Een peesplaatontsteking komt vaak voor aan beide voeten. Als je ’s ochtends of na langdurig zitten voor het eerst op je voet staat is dit pijnlijk. Het is te vergelijken met ochtendstijfheid. Wanneer je in beweging komt en opwarmt neemt de pijn langzaam af. Hoelang de stijfheid aanhoudt is sterk afhankelijk van de activiteiten de dag ervoor.
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Een peesplaatontsteking kan ontstaan door verandering in werk of activiteit. Je beweegt bijvoorbeeld meer dan normaal of je bent minder fit waardoor je minder belastbaar bent. Bij een peesplaatontsteking aan één voet kan dit zijn ontstaan door een verkeerde stand van je voeten of aan één kant van de weg hardlopen. Wanneer je een staand of lopend beroep hebt is de kans groter dat je een peesplaatontsteking ontwikkelt.
Alex is fysiotherapeut bij het Hielpijncentrum Achterhoek en geeft je een voorbeeld: “Een vrouw van middelbare leeftijd kwam met klachten van een peesplaatontsteking bij mij in de praktijk. Ze was recentelijk verhuisd van een rijtjeswoning naar een boerderij. In de rijtjeswoning hoefde ze niet veel te doen aan huishouden en klusjes rondom het huis. Toen ze verhuisde naar een boerderij en kennis maakte met het ‘boeren leven’, kwamen er veel meer klusjes in en rondom het huis bij. Door de toename van activiteit is de overbelasting ontstaan en heeft de vrouw een peesplaatontsteking ontwikkeld.”
Wat kan de specialist voor je betekenen?
De fysiotherapeut of podotherapeut zal uitgebreid onderzoek doen naar je klachten. Daarbij kan ook gekozen worden om een echo te maken. Op de echo is de plek een ontsteking zichtbaar door de donkere kleur. “Use it or lose it” is wat Alex je mee wil geven. Blijf in beweging, stop niet alle activiteiten, maar pas je activiteiten in intensiteit aan. Wanneer je bijvoorbeeld vier keer per week hardloopt ga je nu twee keer per week hardlopen of blijf je vier keer hardlopen maar pas je het tempo aan. De fysiotherapeut of podotherapeut kan je adviseren om te zorgen dat jouw belastbaarheid wordt vergroot. Kortdurende klachten herstellen vaak op een natuurlijke manier. Mochten klachten langer aanhouden kan shockwave therapie toegepast worden.
Oefeningen voor thuis
Om de spanning van jouw peesplaat op te wekken zonder dat je intensief hoeft te bewegen geven we je twee oefeningen om thuis uit te voeren.
- Rol een handdoek op een plaats deze aan de voorzijde van de voet. Strek je voet en been tegen de muur. Je duwt als het ware de muur weg. Houd dit 5 tellen vast en ontspan. Voer de oefeningen 10 keer uit en herhaal dit 3 keer. Deze oefening zorgt ervoor dat de pees wordt belast zonder dat je echt beweegt.
- Ga met één voet op de traptrede staan. Beweeg gecontroleerd met je voet naar beneden. Plaats je andere voet ernaast en beweeg met beide voeten omhoog. Om het moeilijker te maken kun je de oefening verzwaren door het met één voet uit te voeren. Voer de oefening dan uit met de voet waar je de pijn voelt. Voer de oefeningen 10 keer uit en herhaal dit 3 keer.
“Het belangrijkste bij een peesplaatontsteking: blijft er niet te lang mee lopen”, zegt Alex. Zorg dat je tijdig bij ons komt wanneer je klachten ervaart. Hoe eerder je komt hoe sneller je vaak ook van de klachten af komt.