Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave therapie vaak snel en duurzaam zeer goede resultaten geeft bij chronische hielproblemen. Zelfs als andere behandelingen zoals injecties, medicijnen en operaties geen verbetering hebben opgeleverd. Binnen Hielpijncentrum Achterhoek hebben we ook positieve ervaringen in de behandeling van hielproblemen via shockwave.
Wat is shockwave therapie?
Jouw fysiotherapeut bedient een apparaat waar geluidsgolven uitkomen. Deze golven dringen door de huid naar de plek waar de verkalking zit en maakt deze zachter waardoor het lichaam het materiaal beter op kan nemen. Shockwave versnelt ook het genezingsproces van de omliggende pees, stimuleert de stofwisseling en verbetert de bloedcirculatie. Ook wordt het eigen herstelvermogen van het lichaam geactiveerd en gestimuleerd. Shockwave therapie wordt altijd gecombineerd met oefentherapie om de pees beter belastbaar te maken.
Radiale en gefocusseerde shockwave therapie
Afhankelijk van de resultaten uit de echo (verkalking en/of ontsteking) en de fase waarin jouw klacht zich bevindt, kiest jouw fysiotherapeut voor radiale of gefocusseerde shockwave therapie.
Bij radiale shockwave behandelt jouw therapeut een groter gebied dan bij gefocusseerde shockwave. Vaak is radiale shockwave gericht op het verminderen van de ontsteking in het peesgebied. Is er sprake van verkalking, dan wordt gefocusseerde shockwave (intensiever op een kleiner oppervlak) toegepast. Bij ontstekingsklachten en verkalking kunnen radiale en gefocusseerde shockwave worden gecombineerd.
Wat kan ik verwachten bij shockwave?
Jouw fysiotherapeut volgt altijd het behandelprotocol. Dit betekent dat de intensiteit van de behandeling en de opbouw volgens een vaste procedure wordt opgebouwd. Belangrijke factoren zijn hierbij de peesreactie (hoe reageert de pees en hoe herstelt deze zich) en de pijnprikkel bij de patiënt. Een shockwave behandeling duurt maximaal 10 minuten per keer en wordt gecombineerd met andere behandelmethodes. Je kunt de behandeling als gevoelig of pijnlijk ervaren, dit gevoel duurt slechts enkele minuten.
Afhankelijk van de resultaten beoordeelt de fysiotherapeut of ook andere behandelmethodes, zoals EPTE of medical taping, worden toegepast.