Morbus Sever wordt ook wel de ziekte van Sever genoemd en komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten. Kinderen geven pijn aan bij de hiel. Soms kan het uitstralen naar de enkel of voet. Is rust of aanpassing in activiteit de oplossing? Leonie Engelaar is fysiotherapeut bij het Hielpijncentrum Achterhoek en geeft je de nodige informatie.  

Wat is Morbus Sever en hoe ontstaat het?
Morbus Sever komt voor bij kinderen in de groei, tussen de leeftijd van 8 en 14 jaar. Meisjes ervaren de klachten over het algemeen op jongere leeftijd dan jongens omdat meisjes een vroegere groeispurt doormaken. De klachten ontstaan door overbelasting op de plek van de groeischijf. De plek waar de achillespees verbonden is met het hielbeen geeft een zeurende pijn die opspeelt tijdens of na belasting. De klachten nemen toe bij belasting, wat betekent dat kinderen die intensief sporten vaak meer klachten hebben. Vooral explosieve sporten waarbij kinderen veel springen of rennen zorgen voor klachten. Hierbij kun je denken aan sporten zoals voetbal, handbal, turnen, volleybal en atletiek. Ouders willen de klachten van Morbus Sever nog wel eens verwarren met hielspoor- of achillespeesklachten. Hoewel de klachten vergelijkbaar zijn met hielspoor is Morbus Sever bij kinderen vaker het geval.

Behandelmogelijkheden
“De ervaring leert dat de klachten door rust verdwijnen, maar bij het opstarten van de activiteiten ook weer snel terugkomen. Daarom is het belangrijk samen met het kind op zoek te gaan naar sportactiviteiten die wel pijnvrij uitgevoerd kunnen worden. Het is op jonge leeftijd juist belangrijk dat ze kunnen blijven sporten en tegelijkertijd onderdeel blijven van het team. Dit heeft dan voornamelijk te maken met het sociale aspect. Wanneer je kind Morbus Sever heeft is het belangrijk om de belasting aan te passen, hiervoor kun je contact opnemen met de sportfysiotherapeuten van Hielpijncentrum Achterhoek. De sportfysiotherapeut kan met je meedenken in oplossingen”, vertelt Leonie.

De sportfysiotherapeut
Morbus Sever is een klacht die lang kan duren voor het zich herstelt. Het is belangrijk dat er wordt meegekeken naar wat nog wel kan. De sportfysiotherapeut kan hierin contact opnemen met de trainer om af te stemmen wat wel en niet kan. Denk bijvoorbeeld aan training op 80% en nog géén wedstrijden of volledige training en maximaal 20 minuten bij wedstrijden. Je kind blijft onderdeel van het team en kan blijven sporten. Daarnaast kan de sportfysiotherapeut passende rekoefeningen en balans oefeningen geven om de symptomen te verminderen en de kracht en flexibiliteit te verbeteren.

Leonie gaat verder: “Mochten de klachten niet over gaan door aanpassingen in de sportactiviteiten van je kind, dan kan de fysiotherapeut in samenwerking met de podotherapeut verder Kijken naar een andere oplossing. Denk aan schoenadvies, zoals een schoen met demping om de druk op de hiel te verminderen, een hakverhoging om de spanning op de achillespees te verminderen of het aanmeten van podotherapeutische steunzolen om de voetpositie te verbeteren en overmatige druk op de hiel en achillespees te verminderen. ”