Een weber fractuur is een breuk in de enkel. Een botbreuk kan op meerdere plekken in het enkelgewricht ontstaan. Toch komt een breuk aan de buitenzijde van de enkel het meest voor, zoals de Weberfractuur.
Wat is een weber fractuur?
Een weberfractuur is onder te verdelen in drie categorieën: Weber A, Weber B en Weber C fractuur. Een Weber A fractuur is een breuk aan de buitenzijde van de enkel waarbij de enkelbanden een stuk bot hebben meegetrokken van het uiteinde van het kuitbeen. Bij een Weber B fractuur zit de breuk iets hoger en loopt het door tot in het enkelgewricht. Bij een Weber C fractuur is de breuk nog hoger in het kuitbeen en loopt het door tot in het gewricht, hierbij zijn vaak één of meerdere pezen gescheurd.
Oorzaken weber fractuur
Vaak ontstaat een breuk in de enkel door een verzwikking of een val. Een weber fractuur ontstaat normaliter door een moment waarbij een draaiende beweging wordt gemaakt en een grote kracht het gewricht terechtkomt. Dit is zowel bij een contactsport als in een non-contactsport mogelijk. Een weber fractuur komt het meest voor bij sporten als voetbal, basketbal en volleybal. Maar denk ook aan een val bij het skiën waarbij de ski in de grond slaat.
Behandeling van een weber fractuur
Per categorie verschilt het hersteltraject en de beste behandeling is afhankelijk van ernst van de blessure. Een Weber A fractuur wordt behandeld met gips of een brace. Bij een Weber B fractuur is het afhankelijk van de stand van de breuk. Bij een goede stand van de breuk kan het worden behandeld met gips. Is de stand niet goed, dan moet de breuk met een operatie gecorrigeerd worden. Bij een Weber C fractuur zijn vaak één of meerdere pezen gescheurd. Daarom wordt een Weber C fractuur hersteld met een operatie.
Bij iedere categorie is het belangrijk om in de eerste weken na de fractuur rust te nemen en jouw lichaam de tijd te geven voor natuurlijk herstel.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
Om een goed herstel mogelijk te maken is het belangrijk om spoedig te starten met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan je hulp bieden tijdens alle fases van het herstel. Na een periode van immobilisatie heeft jouw enkel een beperkte beweeglijkheid en zal de behandeling gericht zijn op het herstellen van de functionaliteit in de enkel. Dit doet de fysiotherapeut door te helpen bij het herstel van de beweeglijkheid van het gewricht, het opbouwen van spierkracht, balans en coördinatie. Met behulp van mobilisaties, oefentherapie en looptraining zal de fysiotherapeut ook jouw looppatroon verbeteren. Samen met jouw fysiotherapeut stel je doelen om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven en terug te keren naar werk- en sportactiviteiten.