Sta je bijna voor de uitdaging om de Vierdaagse te lopen? Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk pijnvrij wandelen. In dit blog lees je 5 eenvoudige tips om pijn door blaarvorming te voorkomen en wat je moet doen als je toch blaren krijgt.

#1 – Startvoorwaarden: trainen en goed schoeisel

Natuurlijk, een inkoppertje. De afstanden van de Vierdaagse zijn niet zomaar even te doen, dus als het goed is heb je voldoende – en regelmatig meerdere dagen achter elkaar – getraind. Hierbij heb je ook rekening gehouden met hoogte- en temperatuurverschillen. Uiteraard loop je op goede wandelschoenen. Nu nog nieuwe schoenen kopen heeft geen zin, maar onderaan dit blog vind je vier handige tips voor de aanschaf van topwandelschoenen.
Tijdens de Vierdaagse:

#2 – Gebruik de juiste strikmethode

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar de manier waarop je je veters strikt is van invloed op je wandelprestatie. Kies de juiste methode en loop fluitend kilometers verder!

#3 – Kies goede sokken

Draag speciale wandelsokken zonder naden of stiksel: door de betere demping loop je prettiger en verklein je de kans op blaren. Heb je al sokken met een naad gekocht, zorg er dan voor dat de naad aan de bovenzijde zit, zodat eventuele druk daar ontstaat en niet onder je voet of bij je hiel. Hoe minder kans op drukplekken, hoe beter!

#4 – Neem extra sokken mee

We zijn je moeder niet, maar toch: neem elke dag een extra paar sokken mee. Waarom? Tijdens de Vierdaagse kan het snoeiheet zijn, waardoor je voeten gaan zweten en je huid verweekt. Doe halverwege jouw wandeltocht droge sokken aan en verminder daarmee de kans op wrijving (en dus blaren).

#5 – Gebruik talkpoeder

Maakt niet uit welk type, maar strooi af en toe talkpoeder in je sok en op je voet. Hiermee neemt de zweetproductie af en verweekt de huid minder snel.

Toch blaren opgelopen?

Dikke pech! Maar er is zeker nog hoop op de finishlijn: ga zo snel mogelijk naar een blarenpost en laat professionals je blaren behandelen. Blijf tijdig je sokken wisselen om wrijving zoveel mogelijk te voorkomen. Verder kun je je enkel door een fysiotherapeut laten intapen, zodat je meer steun en minder wrijving ervaart. Grote kans dat je hiermee nog volop kilometers kunt maken.

Nieuwe schoenen nodig voor een volgende editie?

Onze tips voor goede wandelschoenen:

  1. Pasvorm: laat je adviseren door een expert voor de schoen die het beste bij jouw voettype past. Let erop dat je voet niet in je schoen heen en weer schuift, hierdoor kunnen namelijk drukplekken ontstaan met blaren tot gevolg.
  2. Lage of hoge schoen? Heb je nooit klachten, dan zijn lage schoenen prima vanwege de vrijheid voor de enkelbeweging en de natuurlijke afwikkeling van je voet. Heb je meer steun nodig of raken je voeten gauw vermoeid, dan zijn hoge schoenen meer geschikt voor jou.
  3. Maatje groter: bij warm weer zetten je voeten uit en is een maatje groter prettig. Nog een reden voor een langere wandelschoen dan je normaal gewend bent: vermoeide voeten zakken door en worden iets langer. Ook hier geldt: laat je altijd goed informeren.
  4. Neem de tijd om nieuwe schoenen in te lopen: switch nooit van de ene op de andere dag naar andere schoenen. Loop de nieuwe schoenen rustig in, wissel af met je bestaande paar en na een ruime inloopperiode kun je overschakelen op je nieuwe paar.

We wensen je veel succes en wandelplezier!
Alex, Leonie, Laurens, Freek en Mark – Team Hielpijncentrum Achterhoek

Teamexpertise in hielzorg helpt u verder.